Servi Pekmezi'nin Coğrafi İşaret ve Tescil’i için ilk adım atıldı

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Burhan Bahadır, Genç Servi bölgesinde üretilen Dut Pekmezinin Coğrafi İşaret ve Tescil’i için ilk çalışmayı başlattı.

Servi Pekmezi'nin Coğrafi İşaret ve Tescil’i için ilk adım atıldı
Servi Pekmezi'nin Coğrafi İşaret ve Tescil’i için ilk adım atıldı admin
Bu içerik 58 kez okundu.

Bingöl’deki doğal ürünlerin üretimi için devam eden çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

Özelikle Genç ilçesi Servi bölgesinde yetişen dutlardan üretilen ve marka değeri olan Sivan (Servi) Dut Pekmezi, bölge için önemli bir değer taşıyor.

Çiftlik gübresi kullanılarak üretilen Sivan dutunun sağlık açısından önemli faydaları olduğu biliniyor.

Dut pekmezi sağlık açısından çok yararlı olup kansızlığa iyi geldiği, vücudu güçlendirdiği ve daha pek çok yönden insan sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. Ayrıca eşsiz lezzetiyle de vatandaşların kahvaltı sofralarını süsleyen bir üründür.

Genç İlçesi Sivan (Servi) Bölgesi ve köylerinde yerel ürünlerden olan Sivan (Servi) dut pekmezi için Coğrafi işaret ve Tescil işlemleri kapsamında 2 Haziran 2018 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Yüksek Mühendisi Cafer Kalan ve Ziraat Teknikeri Kazım Ercel Servi Bölgesi ve köylerinde teknik incelemelerde bulunduktan sonra konu kapsamında İl Müdürlüğüne sunum gerçekleştirdiler.

Yöresel ürünün tescil işlemleri kapsamında fiziksel ve kimyasal analiz yapmak amacıyla bölgede farklı rakım, sıcaklık ve benzeri çeşitli iklim özellikleri gösteren yerlerdeki üreticilerden dut ve pekmez numuneleri alınarak analiz için ilgili Kurumlara gönderildi.

Dut pekmezi ile ilgili yapılan çalışmalara ilişkin açıklamada bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Burhan Bahadır, "Coğrafi işaretlerin tescilinin amacı, genel nitelikleri itibariyle üretimi, kaynağı gibi birtakım yerel niteliklerine bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamaktır. İlimizde neredeyse her ilçemizin, belli bir ürünün üretimine kaynak teşkil ettiği ve bu ürün ile ünlenmiş olduğu bir gerçektir. Doğallık, geleneksellik, sürdürülebilir kalite, bölgesel kalkınma ve dünya pazarında rekabet edebilme teminatı gibi tüm bu özellikler coğrafi işaretlerin katma değerleri arasında sayılır. Gerek kurumumuz teknik personelleri marifetiyle bu kapsamda yapılan teknik inceleme ve araştırma gerek alınan numune örneklerinden çıkacak olan analiz sonuçları kapsamında ilgili hazırlıklar yapılarak Türk Patent Enstitüsüne Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi almak için müracaata bulunulacaktır. Böylelikle; çiftçilerimizin ürünlerin katma değeri dolayısıyla refah seviyesi yükselecek olup, bölge ve ilimiz ekonomisi gelişerek ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır. Çalışmada emeği geçen personel ve üreticilerimize teşekkür ediyorum " ifadelerini kullandı.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şeyhanzade Vefat Yıldönümünde Anıldı
Şeyhanzade Vefat Yıldönümünde Anıldı
Yaz Futbol Okulu Başladı
Yaz Futbol Okulu Başladı